onsdag 8 oktober 2008

Staden vid vagens slut.

Framme i Beijing



Mao och den Forbjudna staden for agera som slutdestinaton pa cykelresan.



Gobi

Den sista streckan pa resan har gatt mellan Ulaan Baatar och Beijing. Jag lamnade Ulaan Baatar sa fort visumet till Kina var klart. Efter 230km tog asfalten slut och jag fick trampa sand och grus i nagra dagar genom Gobi. Lyckligtvis har solen varit framme storre delen av denna strecka. Naturupplevelsen i Gobi har varit stor, stora oppna landskap mycket fridfullt och en suveran cykel och camping upplevelse. Manga langa dagar pa cykeln jag har pushat pa rejalt och varit mer taggad an tidigare enda tills jag stotte pa de spanska cyklisterna Diego och Arturo.

Kina

Gransovergangen vid Zamyn Udd och Erenhot, ar en upplevelse for sig. Fran oken till storstadshets pa nagra minuter. Fran tystnaden i oknen till techno musiken pa gatorna i staden.Samtidigt som jag var enormt glad over att korsa gransen till mitt sista land pa resan. Mycket spontant rojj tillsammans med asfaltsvagar gjorde det hela till en minnesvard upplevelse.

Strax efter gransovergangen cyklade jag ikapp Diego. Spanjorerna startade i Spanien 6 monader sedan och cyklade upp till St Petersburg darefter transsibiriska till Ulan Ude och fortsatte darefter ner genom Mongoliet mot beijing pa cykel.

Vi bestamde oss for att sla folje till Beijing. En rolig aspekt av detta har varit att folja spanjorernas komunikation med kineserna, det har varit en kultur krock av besta komedi varje gang.

Landskapet forendrades fran sand till skogar med jordbruk och kullar.Fler manniskor och byar escalerade till stader och tung industri. Exploateringen av naturresurser ar enormt stor har, ska bli intressant att folja utvecklingen och se vad som hander i framtiden,det hela ger ett stabilt intryck av kortsiktigt tankande. Vidare har vi trampat genom enorma stader och in genom sma bergsbyar for att kanna pa atmosfaren.

Receptionen pa hotellet Wan Quan

Hur vet du att ar langt hemifran? Jag har svaret.

Personalen pa ett frasht hotel fragar dig vart du kommer ifran fem ganger och detta efter att du har forklarat for dom pa kartan var Sverige ligger. Volvo funkar inte langre inte heller Ericsson, J.O. Waldner da klickar det for dom ibland.

I vilket fall, Geografi kunskaperna under all kritik pa Hotel Wan Quan.

Sammantreffandet

Efter att ha checkat in pa Hostelet Sanlitun i centrala Beijing och lagt iordning mina prylar i flerbeddsrummet kliver en britt in i rummet. Ett ansikte som jag pa nagot sett kanner igen men kan inte koppla det till nagon plats, vi borjar sma prata och jag berettar att jag reser med cykel och ar svensk. Da kommer den nagot otippade fragan ifall jag kanner tre svenska grabbar fran Goteborg som han treffade i Krakow.De var tydligen pa vag till Beijing haha.I detta laget faller alla bitarna pa plats och jag for forklara att jag ar en av dom. Ett otroligt sammantreffande.

Den indiska langfardscyklisten Raj

Jag har aven treffat en Indisk langfardscyklist, for nagra ar sedan cyklade han runt jorden tillsammans med sin fru och 8 ariga dotter.Nu vill han cykla genom Kina sjalv. Idag har jag lart honom hur man laddar upp bilder pa picasa sa att han kan spara och dela sina bilder pa resande fot.

Fardig cyklat

Den 7 oktober 2008 cyklade jag in pa Himmelska fridens torg.

Bilden av Mao och den Forbjudna staden fick aran att agera som malgang pa cykelresan.

Jag stod dar ett bra tag och njot av helheten av ett ar pa cykel.

Bilden av den forbjudna staden har hjalpt mig att holla fokus pa mitt mal under perioder av resan dar jag har fatt setta min beslutsamhet pa prov.

Det har varit ett aventyr, det ar forsta gangen som jag har satt en fot utanfor Europa. Forsta gangen som jag har cyklat sjalv.

Jag har lyckats att cykla runt fallgroparna pa ett hyfsat sett, jag foll ner en gang i Kyrgyzstan men polisen satte ner en stege och jag kunde ta mig upp pa cykeln igen, en till grop i Kazakstan, kameran bestulen, annars har min formoga att cykla slalom runt groparna funkat fint.

Min kropp har funkat riktigt bra under ett ar, det narmaste till sjukdom jag kom var i Etiopien dar jag under nagra timmar hade extrema magsmartor och Erik overvagde att ringa efter ambulans, men nesta morgon var allt fint igen. Annars har kroppen funkat fantastiskt bra en anledning till detta ar att jag har forsokt att ata mycket, sa att kroppen alltid har energi att stota bort illasinnade bakterier. Jag har knappast gatt ner i vikt desto mer har jag gatt upp i aptit.

En annan viktig detalj som har funkat ar vadret. Vi hade en veckas regn i Bulgarien och nagra riktigt svettiga dagar i Oman, Iran. Under de kritiska momenten "Mongoliet, Tadjikistan" pa resan dar vadret hade kunnat stella till med rejala problem har jag varit "god blessed".

En fantasisk cykel som har rullat mer an 23000km nestan problem fritt ar ytterligare en anledning att gladjas.

Resan gick fran Alingsas ner till Etiopien och Afrika darefter delade vi pa oss och jag fortsatte norrut, trampade hela vagen till sibirien samt Mongoliet. Darefter soderut igen mot Beijing.

De fem forsta monaderna trampade vi tillsammans, vi var som en liten arme, sov tillsammans i samma telt cyklade och delade gladjen i att upptecka nya lander och manniskor. Erik och Nino var de som i forsta laget gav mig mojligheten att folja med, att borja sjalv var ett steg som jag inte var mogen att ta.

Tack for att ni hjalpte mig att lyfta pa roven i forsta laget.

Manga andra har hjalp mig pa vagen,jag har mott sa manga fantastiska manniskor fattiga som rika. Ni dar hemma tack for stodet och for att ni trodde pa mig. Det kanns bra att jag kan treffa er alla snart igen.


Nesta ar vantar en ny utmaning, en ny vision.




Resan i siffror:


Antal dagar totalt Alingsas-Beijing: 369


Antal cyklade kilometer: 23400

Antal lander besokta: 26


Antal kontinenter: 3


Langsta stopp: 12 dagar i Bishkek


Flest kilometer under en och samma dag: 210km Salaleh-Doka, Oman


Antal fall fran cykeln: 0


Antal cykel vanner jag har cyklat tillsammans med under en langre period: 13


Ronad antal ganger: 1


Antal tomma sidor kvar i passet: 2


Tuffaste streckan mentalt: Salalah-Muscat genom oknen, Oman 1060km


Hogsta hojd med cykel: 4600m Arkbaital pass Tadjikistan


Hogsta hojd utan cykel: Mount Damavand, Iran 5622m


Lagsta punkt: 400m under havsniva Dead Sea, Israel/Jordanien


Antal ganger jag blev nekad visum till Kina: 4


Antal solglasogon som har forbrukats/bestulits: 7


Antal ganger jag tvekat over att fullfolja resan: 2


Antal gratis netter pa 5 stjarnigt hotel: 3 Holiday Inn Muscat


Antal punkteringar: 5


Antal ekrar bytta: 1


Antal bromsklossar bytta: 2


Antal deck bytta: 1


Antal avbrutna skruvar som holler fast pakethollare: 2


Antal bytta felgar: 1


Antal kedjor forbrukade: 4


Antal pedaler forbrukade: 2

Antal procent av resan som ni har fatt folja med pa: 0,27

Antalet timmar framfor bloggen: Pa tok for manga nu vill jag upptecka Beijing och ta en kall pilsner.

Bilder: picasaweb.google.com/tim.bogdanov

Enjoy the Ride!











16 kommentarer:

Anonym sa...

oh herrejävlar vad grym du är tim, grattis som fan! skumpan står på kylning här hemma!

/ valle

Anonym sa...

Tim den ryska Balrogen från göteborg!! otroligt gött det ska bli att se dig igen!! har vart grymt kul att läsa bloggen! ses snart!!! Oskar

Malmö till Jordanien sa...

Tjena, grattis till att du nått ditt mål. Grymt tappert kämpat. Du/ni har inspirerat mig och fått ut mig på min egen, något kortare, tur.

/Mike, som följt din resa här på bloggen sen dag 1, men som du inte känner...

Anonym sa...

Grattis Timólja! Kul att se dig med Mao i backgrunden, äntligen, efter ett år!Jag är stolt över dig att du har gjort den här resan och lärt den nåt om livet utanför den lilla Sverige, men lättat att resan är över, den här gånger (?!)
Det bli så skönt att få dig hemma igen, vi har saknat sig så mycket detta året!
Slår vad att jag ser dig först på lANDVETTER?

kram moster

Anonym sa...

Hej Tim och jag vill gratulera dig till den fantastiska resa du gjort.
Jag blev minst sagt ledsen när jag fick höra ni skulle splittras men
det har ju gått bra för er alla.
Ha nu några trevliga dar i Beijing
och välkommen hem till Sverige igen!
Kram
Lisbeth

Anonym sa...

Du e king Tim, Grattis! vi ses hemma i Götet nästa vecka hoppas jag! // henke

Anonym sa...

Fy fan va go du
Grattis!!
//Tonka

Nino sa...

Fyfan va mäktigt Tim! Grymt jobbat och välkommen till Budapest så snart du kan!
Hörs snart! Nino

Anonym sa...

All beundran!

Har läst bloggen då och då - förbaskat fina historier och bilder.

Kul med statistiken på slutet också!

Vore kul med en återförening av alla cykelgubbar någon gång! Även om vi gamla halkat lite efter i erfarenhet nu ... Du får lära oss lite om det riktiga cykellivet!

Anonym sa...

Grattis Grattis, bra jobbat!

Anonym sa...

fan va bra jobbat tim , du e fan king ,vi syns i götet ,
mvh benji

francine sa...

Bravo Tim
You did it!
I suppose now you enjoy some rest.
Are you still in china ??
How do you feel not riding a bycicle? Don't you miss ii ?
Cheers

Anonym sa...

hej! jag känner ingen av er men har följt bloggen sen dag 1. fantastisk resa. grattis nu när du är klar!

Anonym sa...

Fantastisk prestation att ta dig till Peking själv! Har med stort nöje följt era och sedemera dina rapporter från ert äventyr!

Hälsningar,

Jonas Stockholm

Anonym sa...

hello:
from beijing...arturo and diego. Now we are travelling to china but slowly..like always. We are in Shanghai but we dont have plan for tomorrow. I think we pass onemouth more in this country. China ok, but stolen one day in some restaurant. all is posible in this country. Xie xie. Crazy crazy. Where is diego. remember for always my friend...hehehehe

Pappijaj sa...

ett stort GRATTIS från oss i Vilnius.