söndag 7 oktober 2007

På tvären genom Svedala

Tja!

Starten gick morgonen den 3 Oktober från Stora torget i AlingeTexas. Alingsås Tidning var där och knäppte lite bilder på oss och kramar utbyttes, varpå vi trampade iväg i full karriär mot Borås. Vi skall bespara er alla detaljer och redogör kort för vad som hittills hänt.

Dag 1. Alingsås - Sexdrega. 70 km.

Första dagen gick i solens tecken och vi vande oss snabbt vid cyklarna, vi susade iväg till Borås där vi insåg att vi glömt MSR-flaskan med bränsle till vårt kök, men löste detta genom en reserv. Här slet vi upp våra första jägarportioner som inmuntagades med kolossalt nöje där Nino fick smaka den himmelska leverpastejen. Vägen var extremt upp & ner och framåt kvällningen anlände vi till samhället Sexdrega där vi bonkade upp tältet i en kohage. Timpen älskade kobajset överallt och ville helst sitta i det och laga mat i det. Här klev han in i sin roll som husmor. Kvalitetsnatt.

Dag 2. Sexdrega - Anderstorp. 70 km.

Cyklade genom fantastiskt mysiga små övergivna byar som ingen kan namnet på och började komma in mot mitten av Sverige och medeltidsminnena som står uppradade lite här och var. Extra fint var lilla Sjötofta med sina trevliga runstenar och sin flotta retro-fallout-mack. (gulf)
Under denna dagen gick snacket mycket om vilket otroligt fint land vi bor i och vi var lyriska hela dagen. Lunch åts i symbios med små grisar utanför Gislaved. Vi kom snart in i Anderstorp där en generös konditor bjöd till på lite lyxiga mackor, och innan någon hann uppfatta att vi skulle få dessa, gormade Tim: RÄKMACKAN ÄR MIN! Varpå han fick den finaste. Jag och Erix fick snopna käka en gammel kyckling-macka. Natten spenderades under bar himmel på flotta träbryggor upplagda för vintern på en strand i Anderstorp. Allt började bra och svalt, men nånstans runt 2 på natten började samtliga cyklister vrida och vända sig och låta som tusan. Då var det dags för gemensam svett-shock i våra nyinköpta arktiska dunsäckar, skapade för 25 minusgrader. Alla svettades och stonkades vilket resulterade i nattlig avsvalkning ståendes nakna på bryggan. PS. Timpen klargjorde ett och annat om kvantfysik.

Dag 3. Anderstorp - Sicklinge. 100 km.

Cyklade tidigt längs med landsväg 27, där vi så småningom kom in i samhället Forsheda där den fantastiska människan Valentino huserade över den lokala bensinmacken. Han sponsrade oss med 200 kr telefonkredit och det blev liv i luckan när lokalbefolkningen insåg att vi skulle cykla till Kina. Dom ringde Värnamo-posten på oss och vi gjorde ett reportage med dem. Efteråt firade vi med att käka på Pizzeria Chaplin som blivit krönt till europas bästa. Vi cyklade från Värnamo längs med gamla E4 där vi hittade hur mkt historiska fynd som helst. En gammal kyrkoruin stannade vi till vid och hade fotosession och snart cyklade genom bokstavligt talat stora hav av timmer. Vi cyklade tills det blev bäckmörkt ute och spikade upp tältet hemma på tomten hos en gammal myspropp i Sicklinge. Hans kamrater kom snabbt på besök och bjöd till på resans första pilsner vilken förtärdes i samförstånd med en jägarportion och finleverpastej.

Dag 4. Sicklinge - Sirkön. 60 km.

Susade iväg i ottan och åt frukost på en enormt kalhygge där vi torkade vår utrustning i strålande sol samtidigt som Tim lärde oss lite överlevnads-strats i form av bazooka-skjutning med gräs. Vi åkte nu genom Ljungby Län, det värst drabbade området när orkanen Gudrun drog fram. Vi kom fram till Huseby Bruk, där tempelriddaren Arn huserade på sin tid. Vi käkade lunch i den fina fruktträdgården och njöt av den medeltida stämningen som rådde. Kort därefter såg vi resans första orm, och cyklade vidare tills det blev kvällning och vi nådde den småländska sjön Åsnen där vi packade upp våra underlag och säckar. Natten var stjärnklar och inte ett moln kunde skymtas. Vi blev snabbt existentiella och diskuterade livets gåtor samtidigt som alla tre såg samma stjärnfall. Sedan somnade vi in i några timmar för att sedan väckas av den mest skräckinjagande dimman som mänskligheten skådat. Kontrasten var som natt och dag på några timmar och allt blev dyngsurt och ingen såg någonting. Materialskadade som vi är suktades det efter kopiösa mängder Gore-Tex exakt överallt. Vi skall sent glömma tillfället i Vislanda, där vi åt ölkorv och kexchoklad i den idylliska jantelags-solen. I Vislanda håller man sig extremt långt ifrån alla människor man är ledig och överlåter staden åt genompasserande cyklister, med undantag från Volvo-tokarna som har diskotek i bilkabinen och kör räser på 20-vägarna på den lugna fina småländska förmiddagen.

Dag 5. Sirkön - Karlskrona. 100 km.

Steg upp efter den fruktansvärda domedagsdimman och var fortfarande paralyserade när vi hittade en mullvad på vägen och började cykla genom den småländska motsvarigheten till Kivik. Överallt odlades det äpplen och andra grödor vilket såldes i små mysiga bodar längs vägen. Här litade man på sina medmänniskor och hade helt enkelt ställt ut en mjölk-kruka som kassaapparat. I byn Urshult kom familjen Bogdanov på finbesök och lämnade glömda pryttlar och en välkommen kanna kaffe. Efter detta började den hårdaste cyklingen på resan. Vi alla fick hybris och diskuterade Tour de France och lårmuskler och cyklade så svetten fräste i pannvecken. Anledningen var att vi ville komma fram till Eriks arbetskamrat och polare Skägge, vilken är en fantastisk karl. Han bor i en flott våning i Karlskrona där vi nu sitter och har blivit med rejält bortskämda med en liten stänkare Whiskey och Kebabpizza.

Sammanfattningsvis har vi fått en helt förändrad bild av vårt land än tidigare. Det finns så många idylliska små pittoreska samhällen, mysigt folk, djupa skogar och fantastiska landskap att man blir väldigt positivt överraskad. Det har varit en fröjd att korsa vårt lilla land, och nu blickar vi söderut mot Gdynia, Polen dit vi åker imorgon kväll med nattfärjan från Karlskrona.

Hittills känns allt oförskämt fint, och trion mår kanon!

Nino, Erik, Tim

17 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Spartanerna!!
Grattis till första delmålet. Bra jobbat. Hur har ni det med träningsvärk samt diverse skavsår.
Jag hoppas att allt är ok.
Lycka till på er fortsatta färd.
Många kramar mamma Marianne.

Anonym sa...

Bra gjort hittills!

Hejar på på avstånd

Kramar
Per

Anonym sa...

Grattis till en hittills lyckad färd! Blir fan trött i benen bara av att läsa om er!! Hehe!

Ha det gött!
PS. Jag hoppas att du ligger i täten hela tiden Törnblom!

Mvh Fredriksson

Anonym sa...

festligt som fan, era jokers, fortsätt i denna takten, fast med fler bilds

Anonym sa...

Lycka till önskar en fd alingsåsare..

Andreas sa...

FY FAN va trevligt att det går framåt, trodde faktiskt att ni skulle vända vid västra bodarna.

All lycka på vägen kommer följa och kritisera er, och räkna inte med att ni blir rosade :)

Anonym sa...

bra jobbat gubbar... märkte att ni va i mina hemtrakter sexdrega och sjötofta inte så långt i från länghem... lycka till i europa nu ... Benji

Anonym sa...

Tja!
Altså lycka till gubbar, det går ju frammåt!


/jalle från fbjs!

Pappijaj sa...

Lycka till genom Polen grabbar. Glöm inte utveckla er kulturella sida när ni får möjlighet. Det finns annat i livet än benmuskler. Pilsner är bara ett exempel.
Hälsningar "Pappijaj"

Anonym sa...

Polen redan?! Da e d ju snart dags for Budapest.. kanske ska lagga olen pa kylning redan nu?? Lycka till med allt sa ses vi om ca 2 manader! Kram sywwan Linn xx

Anonym sa...

Jag tänkte en än gång ösa berömm över era förträffliga inlägg men sen läste jag att benji e bonne? fantastiskt! haha! Hoppas ni har det fint. De känns som att man är lite mindre värd som människa nu när ni gör något sånt här. Får hitta på nånting riktigt jävligt fram tills ni kommer hem så jag har någon egen bedrift att kontra med! Hoppas skogarna neråt Europa är säkrare en de svenska för nu dör folk som flugor i björnangrepp och i diverse andra hemskheter här hemma!

"And all the rainy days, they ain't so bad when you're the king" - Kings Of Leon

Ni e kings!

// Henkster

Anonym sa...

sjukt vilt att ni gor detta.. jag skall med gladje folja er resa. akta er for alla leprichauns som jag skickat efter er

Kram Tonka

Anonym sa...

Det är roligt att läsa och hoppas ni får chansen att skriva. Jobba på, men det är inte fegt att ta en vilodag, som på Touren.

Anonym sa...

FYFAN VA NI ÄR LÖJLIGA. JAG SKA ÅKA SPARKCYKEL TILL LERUM...

Anonym sa...

Kör hårt! lite avundsjuk på eran resa ;D Lycka till! /Johannes

Anonym sa...

Tjenna Grabbar!

Hur är det med benen? Inga benhinneinflammationer eller stressfrakturer än? Tycker ni skriver lite lite, det måste väl finnas någon dator i polen ni kan använda. Eller kanske inte, men det kanske finns en fax? =)

Jeje, ni gör nog ert bästa, men det är alltid kul att läsa om ert äventyr här i vardagen. Funderar själv på att fly svarven för ett tag, kanske skulle krypa baklänges till Mekka, flyga luftballong till månen eller gräva mig till Brunei och starta häleriverksamhet.

Ha det grömmet gött, och ta det lugnt på vägarna.

pössokram ////Ragge

Linda sa...

Gosh! Nino, är det du som skriver?
/kÖpke