söndag 14 oktober 2007

Forsta tramptagen i Polen

Efter en valdigt skon dag i Karlskrona, dar vi gick runt och slappade i hamnen, kopte biljett till boten och donat lite med voran packning, tog vi vora vrolok till cyklar och trampade ner till Stena Line-terminalen, vilken log en ganska bra bit fron sjalva staden.

Botenfarden gick fint po mycket lugnt vatten, och po morgonen den 9e steg vi alla for forsta gangen iland i Polen.

Dag 7. Gdynia - Gdansk. 20km
I Gdynia mottes vi av en skon morgonsol. Vi trampade po in till stadskarnan dar vi egentligen inte riktigt visste vad vi skulle ta oss till. Vi var alla dock ganska hungriga, so vi trampade po mot en slags restaurangkedja som finns i Polen, vid namn "Milk Bar". Dessa hak var ursprungligen matstallen som fick bidrag av staten, dar folk med knaper ekonomi kunde kaka sig ett valdigt billigt mol mat. Detta passade som handen i handsken enligt oss. Nar vi steg in i restaurangen satt en grabb med pannan i tallriken och tog en tupplur och inredningen var ganska spartansk, men detta gjorde bara att kaket smakade desto battre!

Vi vandrade runt lite i Gdynia po jakt efter boende hos den Svenska Sjomanskyrkan, men denna hade slagit ihop aret innan, so vi tog vorat pick och pack och drog vidare till den storre staden Gdansk. Po vagen kollade vi in ett schysst Krigsmuseum av det slag dar man langat upp hundratals artilleripjaser och stridsflygplan, vilket blev en fin lekstund for cyklisterna.

Vi slog lager i en skon barrskog belagen utanfor kusten mellan Gdynia och Gdansk, dar vi satt och berattade rovarhistorier, framfor en mysig brasa och nogra goa kalla.

Dag 8. Gdansk - Ulkowy. 30km
I Gdansk rullade vi in mot gamla stan, dar vi satt och tog en fin ol vid floden. Vi kakade ockso bygdens specialite vid namn "Zapikanka", en slags varm smorgos med den imponerande langden av 50cm. Vi rullade ur Gdansk vid middagstid och cyklade po Europavag 75 for att ta oss ur staden so snabbt som mojligt. Efter nogra mil borjade morkret sprida sig och vi borjade leta efter en campingplats. Detta var ganska svort, do landskapet inte hade nogon skog att erbjuda, utan nastan enbart uppodlade okrar och industrier. Detta resulterade i att vi knackade po hos en familj, i byn Ulkowy och anvande Tims lysande ryska till att froga om vi kunde lona deras tomt till att slo upp vorat talt po. Det var mycket fniss och stoj, och vi blev guidade genom tomten och fick en fin liten taltplats i ena hornet. Efter en stund kom det ut en bricka med tre heta och enormt valsmakande kaffe, och dessa inmundigades tillsammans med familjens barn och kompisar, och en ganska torftig och kortfattad konversation uppstod, men gemytligt var det!

Dag 9. Ulkowi - Skorz. 70 km
Vi cyklade vidare po vag E75 mot staden Tczew, dar det var blev en fin kvalitets-revelj po Lidl. Po grund av den tunga trafiken po vagen, valde vi att ta in po en mindre vag, mot den lilla byn Pelplin. Vaglaget blev klart samre, och vagarna var stundtals riktigt doliga med sprucken asfalt och stora gropar. Vi satte oss po en mysig liten taverna, dar det var dags for nogra kalla, och priset minskade ju langre ut po landsbygden vi kom. Vi betalade ungefar 10 kr for en fin 50cl Lech (kvalitets-ol). Landskapet var valdigt trist, det var grott, och doften var en blandning av godsel och kol som anvands for uppvarmning av husen. Vorat mol for dagen var att komma fram till nogon form av skog, och detta uppfyldes nar vi nodde ett slags naturreservat dar vi slog lager och langade upp en fin liten brasa.

Dag 10. Skorz - Chelmno. 50 km
Vi vaknade upp i lite latt duggregn och vi fick antligen anvandning av vora hyperfunktionella GoreTex outfits. Frukosten bestod av en limpa brod och nogra goda korvar. Klockan var runt 09 po morgonen, och bredvid oss att ett gang skona gubbar som redan hade knackt den forsta olen och satt och diskuterade det kommande valet, och gav en och annan skeptisk blick po vora klader, som i deras ogon moste sett ut som nogon form av kosmonout-utstyrsel.

Vaglaget blev allt samre, och till slut upphorde asfalten som utbyttes mot en slags sandloda, dar vi hade problem med att holla uppe farten samtidigt som vi gled och slant i slasket. Val framme i byn Osie var det dags for en fin lunch bestoende av byns pizza. Dar hade vi ett mycket lustigt samtal med en polack vid namn Suavek som kunde sju sprok, var doktor i arabiska, men som tyvarr inte kunde engelska, forutom nogra yttringar som "Sweden beautiful havey metal bands". Denna man erbjod oss boende for natten, men vi tackade nej och fortsatte mot byn Scouweicze dar vi en an gong gjorde ett besok po Lidl. Vi slog lager po en camping utanfor staden Chelmno, dar vi satt ute po altanen till receptionen och tog nogra glas vin. Jag personligen tog aven ett nattdopp i den narliggande sjon for att forbattra hygienen en smula.

Dag 11. Chelmno - Torun. 80 km
Efter att ha cyklat lite fel ett antal gonger, kom vi antligen fram till staden Torun dar vi nu befinner oss. Staden ar en valdigt mysig gammal stad, som mest ar kand for att ha huserat Copernicus - astronomins fader. Vi hade valdigt svort att hitta boende, vi po ett flertal hotel men alla var fullbokade. Till slut kom vi fram till stadens camping, som ligger vid den enorma floden Wisla. Campingen kallas for "Uteliggaren" och po grund av logsasong for camping, fick vi ett litet hus som har vissa likheter med ett vaxthus for den billiga penningen av 25 kr natten. Har trivs vi dock riktigt mycket, och vi har gott runt och spatserat genom staden i en mycket behaglig hostsol.
Slutligen kanner vi oss mycket nojda, och cyklingen gor battre och battre! Polen ar ett riktigt intressant land, och man chockeras ofta av de fallfardiga husen, som ser ut att falla sonder nar som helst, men som po insidan ar fantastiskt mysiga och fina. I de smo affarerna ser det ut som en sextiotals-lanthandel dar produkter stor prydligt uppstaplade, och bakom disken stor affarsbitraden med forklade och ett osakert leende. Ibland ser man aven folk med hast och vagn, och de flesta tomter vaktas ofta av blodtorstiga hundar. Vagarna ar som sagt ofta ganska doliga, men kantas ibland av milslonga fina tradalleer.

Nu fortsatter farden soderut och nasta delmol ar Krakow, so forhoppningsvis dyker det upp en ny farsk upplaga nasta helg! Po aterseende!

PS. Har forsokt ladda upp bilder, men datorn har i Polen ar katastrof, sa bilderna kommer lite senare!

Erik, Nino och Tim!

13 kommentarer:

timpan! sa...

Fyfan va gött det verkar vara, bara utforska och bika runt och leva! =) Fortsätt pwna på!
GLHF!

Anonym sa...

Har Nino smylsat och sagt att han glömt koden till sitt kort än ? lycka till boys

Anonym sa...

Tjenna!!

Tusan va kul att läsa om era strapatser. Polen låter riktigt intressant och man blir genast sugen på att ta sig en titt. Hoppas ni hittar en hygglig dator också, bilder är ju alltid trevligt.

Ta det grymt lugnt och må eran milslogg växa i takt med era yviga äventyrarskägg!

Tackar och bugar för rolig läsning!

//Ragge

Anonym sa...

Hejsan!
Efter en vecka kom så nästa inlägg och som vanligt är det intressant att följa er resa. Ser redan fram mot nästa rapport. Ha det så bra och ta hand om er!!!
Kram
Mamma Lisbeth

Andreas sa...

Bra skrivet med fina överskrifter. Kul att se hur långt ni kommit per dag osv.

Lagom mycket smyls också.

Skriv snart igen, och ta kort på div skit vägar osv.

Anonym sa...

lillebror+ vanner. det ar lika underhallande att lasa detta inlagg som det tidigare! sitter har i komfort pa internetcafe i budapest o hinkar kaffe.. ni ska bli bortskamda nar ni kommer hit, pa riktigt oroliga-stowwasywwan-vis! ;) ta hand om er och cykla lugnt! alskar dig nino!!!! xx

Anonym sa...

Hej alla tre!!
Kul med nytt resebrev, bilvägarna i Polen är urusla, jag hoppas att det är lite lättare att cykla.
Hoppas att ni är vid gott mod, var rädda om er.
Kram mmamma Mariaanne.

Anonym sa...

hur ont i roven har ni???? kan tanka mig att nino gnaller lite!!!
Sjukt kul att lasa om era tramptag. hela den svenska delen av mitt jobb foljer er!!! Lycka till // Tonka

Anonym sa...

Hola erik, mi hermano. Jag försökte ringa dig häromdagen, men din mobil var avstängd. Det kändes inte som att det blev något riktigt farväl för våran del. Nåväl, jättekul att läsa om eran resa! Jag försöker ringa någon dag snart och önska er ett sent lycka till! Ta hand om er! /Hellen

Anonym sa...

Tjena gubbs! Sitter nere i AU och softar. jag och anders knegar i hamnen med att kora lite truck och lasta ur containers. Lagom kul men bra cash och farligt karigt. Trampa hart gubbar! /Kalle
P.s Det kryllar av gymbroilers har nere!
D.s

Anonym sa...

Tjenna!

Tusan, leta upp en dator! Vi behöver bildbevis. =)

Morsning

////Ragge

Anonym sa...

Kul historia - Trampa på!
Per

Anonym sa...

Godag!

Fin fin läsning det här.. blir ju sjukt sugen på att vara där å slappa med er!! riktigt fint å se att ni lever med kung ottokars spira också!

Bike on!