lördag 10 maj 2008

The end of the world.

Hej pa er! Lange sedan sist. Detta blir mitt sista inlagg och skrivs fran Ultra-staden Dubai hos Roman Konovalov, hans fru Anastasia och deras lille knatte Nikita.

Ett sista steg tar mig ut pa Cape Point, lite soder om Godahoppsudden, langst ner i afrika. Det ar blasigt och kallt och jag ar helt ensam ute pa klippan och det ar bade med gladje och vemod jag satter punkt for detta fantastiska aventyret. Jag kan inte komma langre ner nu vilket kanns ganska skont. Jag vet att jag bara har dagar kvar tills flyget gar och pengarna sinar varre an nansin. Jag tog taget fran Kapstaden langs med kustlinjen till Simonstown langs med stranderna med salarna och pingvinerna. Det ar 25 km till Cape Point och en buss sista biten ar ett maste. Kvinnan i biljettkassan foreslar en summa som skulle krava en skottkarra for fa hem pengarna fran banken, sa jag liftar ut istallet och befinner mig efter 3 h pa klippan langst ner i afrika.

Sist jag skrev har var i Dahab i Egypten tror jag och jag skiljdes fran Tim i Addis och fran Erik vid mount Kenya. Jag hade inte lang tid kvar i Afrika, och skulle inte hinna cykla sista biten, men ville se det mesta pa vag till Kapstaden, och darfor stallde jag av cykeln for sista gangen i Dar es Salaam i Tanzania. Efter detta har det varit lokal transport och buss hela vagen.

Jag slog mig samman med millennium igen i Nanyuki och akte till Zanzibar med dessa. En makalost rolig vecka bland medicinstudenterna och de vansinniga priserna. Jag satte upp mitt myggnat i en gren och sov pa stranden pa natterna. Atande blackfisk i stenstaden bockade jag av annu en Unesco-ruta. Vi gjorde en 4-dagars safari i Masai Mara och Lake Nakuru och fick se alla djur man tanka sig kan. Min korta tid i Zimbabwe kommer jag aldrig att glomma. Ett land i fullstandig apati. Jag besokte dagarna efter valet da allt stod still och ingen vagade prata. I huvudstaden fanns ingen elektricitet, pa bensinstationen fanns ingen bensin och ingen mat var inom synhall att kopa. Utover detta genomgick landet just da den varsta inflationen i mansklighetens historia. 1 svensk krona var for tilfallet 10 miljoner zimdollar och det var problem att hitta papper att trycka nya pengar. Forsta natten i Johannesburg delade jag rum med min kompis pastorn fran Nigeria och det bads boner hogljutt i ca 2 h nar klockan hade slagit 24. Pastorn trodde pa stenar. Han trodde det fanns liv i stenarna vi gick pa och mossan vi tvattar vara sar med?? Pa bussen fanns alltid en prast med och hela bussen bad boner innan avfard samt ett fa utvalda blev valsignade och ett stort kliv fran religionen var Hillbrow, Johannesburg, dar 5 konstaplar ekorterade mig dom tusen metrarna till the taxi rank och folk runtomkring var otroligt sugna pa att lagga vantarna pa min hart bevakade kameravaska. Jag hade trottnat otroligt mkt pa Pap, en majs&bon-rora och det var fint att satta tanderna i en saftig stek igen. I Johannesburg spenderade jag dagarna med att betala losa folk ut fangelset samt att lasa Bill Bryson och domedagsbocker. Vad hade hant med jorden ifall vips alla manniskor forsvann? Har blev aven min Ipod stulen.


Vintern tagar in over Kapstaden och det ar kallt under dagarna och molnen tacker Table Mountain vid vars fot denna underbara stad ar placerad. Jag star helt knapptyst pa sydspetsen med vinden slitande och tittar i sakert en timme och bara tanker pa de nu gangna 222 dagarna.
Tanker pa kaffepauserna i Polen. Nar det var dags for regelbundna stopp i osteuropa skrek vi bara KKS. Detta innebar kave, kula, snickare. Eller kaffe, cocacola och en snickers i narmsta cafe eller bensinstation eller liknande. Jag tanker pa den gangen Tim fick mjolk och socker i sitt kaffe och han slappte los den ryska vreden. Jag tanker pa den dagen i sodra Etiopien nar termitstackarna plotsligt var kritvita och regnet foll for forsta gangen pa MYCKET lange.
Jag tanker pa den vidriga natten i Serbien nar vi hade nagot stort utanfor taltet och ingen vagade titta och pa den forsta hundjakten nar Tim inte fick fram sin pepparspray ur fickan. Vidare tanker jag pa dagen efter rommen i Dahab nar vi inspekterade fickknivarna. Natt nummer 2 i nubiska oknen, Sudan, nar millennium inte hade koll pa nagonting av sin ohyggligt dyra rymdutrustning. Tanker pa julaftonsmorgon nar vi vaknade i gruset vid den muslimska Hajjparkeringen, allas thermarest punkterade, och inledde denna speciella dagen med en djup diskussion om HDR-fotografering. Tanker pa den knapptysta nyarsaftonen i Al Karak, Jordanien samt pa Grodriddaren Marc i Jerusalem. Nar dimmorna sveper over kusten blir det aven helt oundvikligt att tanka pa den dar dimmiga morgonen nar vi begav oss fran Alingsas. Mina tankar och lyckonskningar gar at mina bundsforvanter och broder Bogdanov & Tornblom som fortfarande ar pa vag. Tack for denna gangen, det kommer inte bli sista!

Jag spanar osterut mot en obruten horisont och vet att nagontans dar borta finns Tierra Del Fuego, den sydligaste spetsen i Argentina, annu narmre Antarktis. Anledningen att jag jag tanker pa det skall jag bespara er med tanke pa min alskade mor och far som har oroat sig nog for denna gangen! Nu kommer jag hem igen och far antligen kurera ryggen i min sang efter manga langa natter pa underlaget!

Det har varit ett oforglomligt aventyr for oss, och forhoppningsvis for er dar hemma och runtomkring ocksa! Det har varit fantastiskt att ta del av erat intresse och att lasa era kommentarer.

Ta hand om er! Schlun your mind away!

”In life you will be more disappointed by the things you didn't do than by the things you did. So sail away from the safe harbour, catch the trade winds in your sails. Explore, dream, discover.” - Mark Twain



Godahoppsfejjan?

Har lagt upp 57 nya bilder till er ocksa!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tjenna Nino!

Tar av mig min icke-existerande hatt med formen av ett plommonstop och konstaterar att du klarat äventyret med bravur, även om ingen av er hamnade i orienten. Har läst vartenda inlägg och sett varenda bild sen jag vinkade av er på torget i oktober. Jag är mäkta imponerad och aningen avundsjuk på ert sanslösa äventyr.
Ser mycket fram emot framtida sammanstrålningar när även de andra tappra kämparna kommit hem.

Må korallrävarna spela i din riktning.

//Ragge

Tim sa...

Harliga minnen, skona bilder vi ses i sept.


Tim

Anonym sa...

Fin fint neno! ses snart

Anonym sa...

Idag: Goda Hopp

Imorgon: 1000 bärs i Nolhagaparken

så det kan bli....

Anonym sa...

Välkommen hem till Alingsås Nino.
Kom förbi nån dag

Per